08/07/2023

8 Temmuz 2023

Merkez Bankası ortaklık yapısı👇

Enflasyon ve devalüasyon nasıl düşer?

https://youtu.be/4C01myYxZI8

Piyasalarda bu hafta👇

Ev ve kira fiyatları neden uçuyor?

Kapitalizmin doğasını biliyoruz, tarladan 1 liraya alınan ürün markette 20 liraya satılıyor, çünkü araya bir sürü şeyci giriyor. Gayrimenkul sektöründe de emlakçılar şey kurmuşlar, ev sahibinden ve kiracıdan komisyon alıyorlar, değişim ne kadar çok olursa o kadar kazanıyorlar. Eski kiracılar durumdan etkilenmiyorlar, çünkü TÜİK enflasyonundan fazla zam yapılamıyor, hatta geçen temmuz ayında çıkartılan kanunla artış oranı yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Aç gözlü ev sahibi geçen sene 1000 liraya (misal) verilen konutun şimdi 4000, 5000 liraya tutulduğunu görüyor, kuduruyor, her sene kiracının değişmesini istiyor, emlakçı da zaten bunu istiyor, benim gibi sessiz tiplere yükleniliyor, daireyi satacağım yahut oğlum, kızım taşınacak, deniliyor. 🤭🙈🙊🙉 Sonuçta olan bana oluyor, münakaşayı sevmem, hemen olay mahallini terk ederim. Ankara'yı terk ettim, corona yetmedi, ekonomik kriz alevlendi, devalüasyon kontrolden çıktı, enflasyon (devletin örtülü vergisidir,) uçtu, ev sahipleri kiracıları kovmaya başladılar. Bu keşmekeş dinmez, tek çaresi mevduat faizinin artmasıdır ama yapmıyorlar, aksine indiriyorlar, devalüasyon ve enflasyonu körüklüyorlar, şeyi örtbas etmek için de şeyli hisselerle borsayı yukarı çekiyorlar. Hayırlı bir yolculuğa benzemiyor, umarım şarampole yuvarlanmayız.

07/07/2023

Borsa 130.3 milyar liralık hacimle rekor tazeledi, dövizin uçuşu da sürdü.👇

Yine taşınacağım

Sırbistan, Belgrad uçak biletimi aldım, Ankara'daki evi boşalttım, corona çıktı, uçuşlar iptal oldu, şehir şehir savruldum, 15 aydır burada oturuyordum, depremden sonra kiralar üçe, beşe katladı, derken bugün ev sahibi aradı, evi satacağım, dedi. Bunu bekliyordum, herkese de diyordum, adam haklı olarak 3 misli pahalıya kiracı bulacak, bana da evi sattım diyecek. 🙈 Günahını almayayım, öyle tahmin ediyorum, belki gerçekten satacaktır. Neyse, yakında yollara düşeceğim, kiralık ev araştıracağım; hayat çok pahalandığı için emlakçıya, ev sahibine vs bir kamyon para ödeyeceğim.

Borsa ekonomik yıkıma rağmen şeyli hisselerle uçuyor, rekor yeniliyor. Kazanmak kolaylaştı, göstere göstere çekiyorlar, maaşla çıtır yapıyorum. 🙈👇

Bütçe şeylenmiş ki vergi ve harçlara zam yapılmış.👇

Saat 10.09 Halkb ve vakbn👇🙈

Eşleştirme xu100 ve halkb ile vakbn👇

Halkb ve vakbn saat 10.49 durumu👇

Halkb ve vakbn saat 09.44 durumu👇

Vakbn ile halkb eşleştirmenin ilk dakikasında (09.40) böyle görünüyor. Varlık Fonu lağv edilmeli ki borsa düzelsin, dememin sebebini anlatabiliyor muyum?👇

Emekli-yor

Emekliye kelek yapıldı, maaş zammı asgari ücret ve memur fiyatındaki artışın yanında hayli sönük kaldı. Emekli adı üstünde emekliyor.