24/02/2018

Dua

Sporcular müsabaka öncesinde dua ediyorlar, "Allah'ım, beni mahcup etme, rakibimi yeneyim," diyorlar. Allah sanki allahlık da dolmayı yutacak. Bre zottirik, Yaradan kulları arasında ayrım yapar mı? Din adamları da aynı fırıldakçılığı yapıyorlar. Hristiyan ülkeler arasında savaş çıkıyor, papaz ülkesinin zaferi için dua ediyor. Nasreddin Hoca fıkrasına benziyor, maaşı veren öttürüyor.

Barcelonalı Dembele

Dembele süper futbolcu, gelgelelim henüz kendini gösteremedi. Uzun sakatlıklar da performansını etkiledi ama astronomik transfer bedelinden etkilendi. Çok genç bir forvet,  hücrelerinden kabiliyet fışkırıyor, ne yazık ki topla buluştuğunda siki çarşafa dolanıyor. Ben de strese girdiğimde oynayamıyordum, hayalet gibi geziyordum. Hocanın sabretmesi, kenara almaması gerekir ki özgüven duygusu pekişsin, vazgeçilmezliğini anlasın. Üç, beş, yedi, ... maç sonra patlar, Messi ile sidik yarıştırır.

21/02/2018

Matematiği sevdirmek için müdredat yeniden düzenlensin

Okullarda öğrencileri gerçek hayatta lazım olmayan formüllerle boğuyorlar, hele Matematik dersi hayli sıkıcı oluyor. Kosinüs, sinüs, tanjant, logaritma, karekök alınışı, iki bilinmeyenli denklem, derken çocuklar kafayı üşütüyorlar, karneleri kırıkla dolduruyorlar. Üniteler güncelleştirilse ve necip milletimin ihtiyacına cevap verse, nice dahi yetiştiririz. Mesela şöyle bir soru yöneltilse, en avanak talebe pürdikkat kesilir:

Coğrafyacı Faik Bey ayda 2 480 lira maaş alıyor. Her ay ev kirası ve aidat için 1 200 lira, yakıt için 250 lira, elektrik, su ve telefon faturaları için 110 lira ödüyor. Hocanın eşi ev hanımı, ilkokullu iki kızanı, liseli bir kızı var. Faik Bey'in asgari yaşam düzeyini yakalaması için aylığının kaç lira olması gerekir? Aradaki farkın kapanması kaç liralık rüşvetle mümkündür?

Sevdiğim İnsanların Cenazelerine Gitmiyorum

Son yıllarda sevdiğim insanlar bir bir ölüyorlar, ne yazık ki cenazelerine gitmiyorum, çünkü Giresunluların çoğundan nefret ediyorum, yüzlerini görmek istemiyorum. Hatice teyzem, Talat eniştem, derken dün de Asaf eniştem uğurlandı. Asaf eniştemin çok ekmeğini yedim, ilkokul çağımdan beri bana bir sürü iyilik yaptı, hakkını ödeyemem, maalesef Giresun fobim yüzünden son yolculuğuna gitmedim, teyzemi aradım, üzüntümü söyledim.

Giresun'a son gidişimin üstünden en az on sene geçti. Asaf eniştem Almanya'dan kesin dönüş yapmış, merkezdeki köyüne yerleşmişti. Klasik gurbetçilerimizden çok farklıydı, son derece zekiydi, ehlikeyifti, Almanya'da evi vardı, her sene birkaç ay orada kalıyordu. Neyse, beni yatıya davet etti, taksi tuttu, somon balığı aldı, krallara layık sofra hazırlattı, köpeği Bobi ve kedisi Mahmut ile tanıştırdı, özel bir ahırda bulunan tavşanlarını gösterdi. Mahmut'un iki eşi, bir alay piçi vardı, hem onlarla hem Bobi ile doyasıya oynadım. Hayvanların maşallahı vardı, teyzem hepsini el bebek gül bebek besliyordu.

Böyle bir eniştenin cenazesine gitmedim, bat dünya bat! Giresun'a atom bombası atılsa üzülmem.

Beşiktaş

Sezon başlamadan önce twitter'da yazmıştım, oradan istifa ettiğim için burada tekrarlayayım: Beşiktaş bu sene şampiyon olamaz. Pislik Pepe astronomik bedelle oynuyor, bonuslar hariç yıllık 4 milyon euroyu cebe indiriyor. Real'de Ronaldo'nun hemşosu kontenjanından şans buluyordu, götünün kılları ağardı, jübile çağı geldi, bize demirledi. Öbür oyuncular elbet bozum olacaklar. Ayrıca forma adaletsizliği var, Oğuzhan, Caner, Queresma o ekipte oynayacak kalibrede değil, kadro şişkinliği da had safhada, yine de transferler yapılıyor, halbuki en az beş, altı oyuncu satılmalıydı. Uzun sözün kısası, bu yıl kartalın tüylerini yolacaklar.

20/02/2018

İngiliz Takımı Futbola Fransız Kalmadı

Futbol Hatice değil netice oyunudur. Bir başka deyişle Hasan almaz, basan alır. Bu akşam bu görüş ispatlandı.

TRT-1 hem de HD yayınla Bayern Münih-Beşiktaş karşılaşmasını yayımlıyordu, aynı saatte uydunun uyduruk kanallarından biri SD yayınla Chelsea-Barcelona müsabakasını verdi. Görüntü kalitesizliğine rağmen Londra'daki oyunu izledim. Öte tarafta Bavyeralılar bizimkileri elek gibi deldi, inim inim inletti, Mozart'ın senfonisini dinletti, dibine kadar oydu, çocuğu koydu: 5-0

Sadede geleyim. Barça deplasmanda oynamasına karşın topa hakimdi, oynama yüzdesi yüzde yetmişin üstündeydi, ancak bal yapmayan arı gibiydi, boşa kürek çekti, doksan dakika boyunca iki pozisyon buldu. İlk devrede kornerden gelen ortayı moloz Piquet külek kafasıyla üstten auta yolladı, bir de Messi beraberlik golünü attı, gerisi havacıva! Oyun 1-1 bitti, fakat mavilerin ilk yarıda üç tehlikeli atağı vardı, Willian'ın iki şutu direkten döndü, Hazard net pozisyonu kalenin üstünden stratosfere gönderdi. İkinci devrede de Willian bir akında topu boştaki Kante yamyamına aktarabilseydi tabela değişebilirdi. Demek ki Chelsea şanslı olsaydı Katalonya temsilcisi hüsrana uğrayacaktı. Zevzek yorumcuların anırtılarına kanmayın, Conte şahane bir menajer, fakat Chelsea'nin forvet hattı çok zayıf, fasarya transferler yaraya merhem olmadı. Bu hafta sonu Manchester United-Chelsea maçı oynanacak, Mourinho ile İtalyan selefinin söz düellosu nedeniyle gerilimli bir atmosfer olabilir, bence Chelsea aynı taktikle mücadele ederse galibiyetle döner.


19/02/2018

Greatest novel of all times: The Good Soldier Svejk


I burst into laughter:The Good Soldier Svejk


The Good Soldier Svejk

After his departure the three agreed that Svejk was a patent imbecile and idiot according to all the natural laws invented by the luminaries of psychiatry.

The report was passed to the examining magistrate contained inter alia the following:

The undersigned medical experts certify the complete mental feebleness and congenital idiocy of Josef Svejk, who appeared before the aforesaid commission and expressed himself in terms such as: 'Long live our Emperor Franz Joseph 1', which utterance is sufficient to illuminate the state of mind of Josef Svejk as that of a patent imbecile.