16/11/2019

Toplumu geriyorlar, tuzağa düşmeyelim


Son günlerde halkın tansiyonu yükseldi, vatandaş barut fıçısına döndü. Aman dikkat edelim, oyuna gelmeyelim,anarşi ve terörden çok çektik, sabredelim, fikir mücadelesi verelim. Para pul boş, olmasa da olur, mühim olan sağlık ve mutluluk, iç çekişmeler bizi mahveder, uyanık olalım, kardeş kavgasından uzak duralım.

Telefonumu nereden bulmuşlar?


Bugün kedilere süt ve ciğer verdim, seviyordum, saat 12.13'de bir telefon geldi, 0312 5242360 numaralıydı, açtım, yanıt yoktu, aksine ben bir yeri aramışım gibi çalıyordu. Hoppala! Kapattım. Demin (13.31) kitaba (John Fowles-The Ebony Tower) dalmıştım, aynı yerden yine aradılar, bu sefer bir delikanlı yanıtladı, su arıtma cihazları firmasından arıyormuş, telefonumu internetten almış. Yalanını ..keyim. Beni rahatsız etmeyin dedim, numarayı engelledim. Bunlar ne ayak? Neyin nesi, kimin sesi? Tarihe not düşeyim diye ihbar ettim, telini dahi yazdım.

15/11/2019

Dow Jones rekora doymuyor


Dow bugün de rekor kırdı. Vay anasını! Aylar önce 30 bini devirecek dediğimde millet bana götüyle gülüyordu, iddiam gerçekleşecek. Bizimkiler palavra sıkıyorlar, el oğlu icraat yapıyor.

Gelecek ay borsa ekranımı kapattıracağım


Bugün 15 Kasım 2019, endeks 105 379 kapandı, birileri borsanın uçtuğunu söyler, o zaman medyada BİST daha çok tartışılır. Neyse, sadede geleyim, gelecek aydan itibaren borsa ekranımı kapattıracağım. Nedenini sormayın, ifade özgürlüğünün kırıntısı yok, yazamam. Türkçesi BİST'e ilgi duymuyorum. Aslında epey önceden karar vermiştim, şeytana uydum, bekledim. Aracı kurum beleşe bağlıyor, geçmişteki hacimlerime binaen kredim fazla ama işlem yapmayacaksanız anlamı yok. Özellikle 7 bankadaki işlem kısıtlaması ve damat bakanın ekonomik eleştiri yapanları terörist diye nitelendirmesi bu düşüncemde önemli rol oynadı. Ayıptır, insan utanır, seneler önce halka arz edilen kamu hisseleri bugün tl bazında dahi o fiyatın çoook altında seyrediyor, sen ekonomiye toz kondurmuyorsun. Borsa ekonominin göstergesidir, mevcut durum oraya yansır. Bunu kim reddedebilir? Başka veriye gerek yok, sadece şu gerçek dahi ağır bir krizin kanıtıdır. Bizi avanak mı belledin? Senin mikroskopla gördüğünün bin mislini duvarın arkasından görebilirim. Twitter hesabımı tehditler, mahkeme kararları yüzünden off durumuna aldım, istenildiği an açarım ve kanıtlarım ki 15 temmuzdan sonra 1 nolu Tayyipçiydim, darbeyi önledi diye ona tapıyordum, o günlerde dahi ekonomiyi eleştiriyordum. Niye? Namuslu adamım, gördüğümü söylerim. Bu borsa dejenere olmuş. Aracı kurum görevlisine iki gün önce talimatı verdim, istediği kadar ısrar etsin, alım satım yapmasanız da önemli değil desin, dinlemeyeceğim. Detaya inemem, kendimi geremem. Borsa son günlerde iyi gidiyor, bugün de 1599 puan yükseldi diyebilirsiniz ama bana dinletemezsiniz. Benim için paradan çok daha önemli şeyler var. En büyük idealim gavur olmak, kalıcı yerleşim vizesi almak, gavurca okumak ve yazmak. Alan borsacı hayrını görsün, size bol kazanç diliyorum, müsaade istiyorum.

Coni bugün itibarıyla 14 sene 7 ay yaşadı


Tontini, 15 Kasım 2019


Mıymık, 15 Kasım 2019


14/11/2019

Trump ile Erdoğan'ın açıklamaları


Dün gece yarım sularında Trump ile Erdoğan kameralar karşısına geçti. Şerefim üstüne yemin ederim, kahkaha tufanında boğuldum, çok güldüm ama sebebini tane tane yazamam, mezarımı kazamam, zira bizde ifade özgürlüğü yok. Dün gece hiç şüphem kalmadı, ben iliklerime kadar Batılı bir aydın olmuşum, burayla bağım kalmamış, evrensel bir filozofa dönmüşüm. Coni'ye kıyamam, onu beklemeliyim, bilahare hicret etmeliyim, ait olduğum, benzediğim insanların arasında yaşamalıyım, ölesiye okumalıyım ve yazmalıyım.

Yabancı yatırımcı


Yabancı yatırımcı var diyenler onların burada nasıl işlem yapabildiklerini de anlatsınlar. Ben yurt dışı borsalara girmek istiyorum, hem yüklü komisyon isteniyor hem fiyatları göremiyorum, görevlilere niçin güveneyim? Aşağıdan alıp bana iki kademe geçirmeyecekleri ne malum? Fransa borsasına fitim, bu imkanı yerli yatırımcıya sunun, komisyon bizimki gibi olsun, anlık fiyatları görelim, kendimiz tuşlayalım, bakalım, bizim borsamızda adam kalacak mı? Türkiye ekonomisini eleştirmek dahi teröristlik addediliyor, basın yoluyla deklere ediliyor. Burada kim pozisyon açar? Yabancı yatırımcı, ha?

Türkiye'de borsacıları kazıklıyorlar


Borsacıların çoğu paragöz, daha büyük kısmı cahil, ekonometriden zerre anlamıyor. İşlemden hem komisyon hem bsmv alınıyor, yetmiyor, akşamleyin BİST başka bir kesinti yapıyor ama o da az geliyor, takasbank kira bedeli alıyor. Aracı kurumun ekstra tahsilâtlarını da ekleyin, vahameti çakozlayın. Bunca kabarık faturaya rağmen yatırımcı anlık fiyat verilerini deve yükü meblağ karşılığında izleyebiliyor, yüzeysel yayın dahi ücretli, derinlikliyi hiç sormayın, aylık 30 usd (benimki beleş, aracı kurum bağlatıyor, ancak genel bir problemi açıklıyorum,) civarı bir tutar alınıyor. Höst demeyeyim de ne diyeyim? Devletin anlık fiyatları her yatırımcıya bedava sunması gerekmez mi? Doğru dürüst bir teleteks yayını dahi olabilir, mevcut durum akıllarda soru işareti yaratıyor.

Dow Jones


Dow Jones dün 2019 senesinde yirminci rekorunu kırdı, resmen uçuyor, bizse çakılıyoruz. Dünya borsaları rekor tazeliyor, biz tarihi dipte debeleniyoruz. Sadece şu gerçek dahi Türkiye borsasında gerçek yabancı olmadığını ispatlıyor, çoğu bıyıklı, vergiden kaçıyor, kara para aklıyor, falan fıstık, biz de yabancı yatırımcı sanıyoruz.

Satranç Yayını


Televizyonlarda satranç müsabakaları niçin yayımlanmıyor? Şahsen gözümü kırpmadan seyrederdim.