30/11/2019

Bizde muhalefet bilinci yok


Hayatımda kimseyi körü körüne eleştirmedim, kanlı düşmanımın iyi yanını takdir ettim, halbuki ülkemizde muhalefet bilinci yok, amigo türü eleştiriler revaç buluyor. Eski bakan Ünal Unakıtan'ın villasının kaçak çatısı yıkılmış, kararı AKP'li Üsküdar belediye başkanı çıkartmış. Herkes iktidarı suçluyor, oysa ben alkışlıyorum. Kanunsuzluğa izin verilmemiş, ne güzel, niye sızlanıyorlar? Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyeceksin, Hz. Ömer adaletini savunacaksın. Bu olayda AKP'ye helal olsun, devamı gelsin.

29/11/2019

BORSANIN KASIM-2019 KAPANIŞI


Basketbolda top çalmak


Basketboldaki top çalmak tabiri Türkçeye uymuyor, top kapmak denilmeliydi. Çalmak dilimizde aşırmak anlamına geliyor, günlük hayatta sık rastlanıyor, her yanımız yiyiciyle dolduğu için oradan esinlenilmiş olabilir. Malum, dervişin fikri neyse zikri de odur demişler.

Demin Vakıfbank ile Halkbank'ın temettü grafiklerini paylaştım


Bakan Albayrak iki gün önce "kamu bankaları tarihi kar açıklayacak," dedi. Eh, makyajlı bilanço değilse temettü vermesi gerekir. Geçen yıl BDDK yasakladığı için bankalar kar payı dağıtmadı, bu sene çift temettü verilmesini bekleyebiliriz, hele rekor kar (?!) açıklayacak kamulardan azami performans gelebilir. Göreceğiz, rakamlar burada, üç-dört ay sonra gerçek anlaşılır.

Halkbank geçmiş yıllar temettü oranları


Vakıfbank geçmiş yıllar temettü oranları


28/11/2019

Azerbaycanlı spikerin yorumu


Başakşehir-Roma maçını izliyorum, oyun 0-3 devam ediyor. Demin Dzeko'nun yerine Ermeni Mkhitaryan oyuna girince CBC SPORT'un spikeri "Mkhitaryan Azerbaycan'a gelmiyor ama Türkiye'ye gidiyor. Bu da başka bir hesabı olduğunu gösteriyor," dedi. Bence gereksiz bir polemik açtı, sporla siyaseti karıştırmamak gerekir.

Dün Çağdaş Market'ten aldım, kör bıçakları satıyorlar, traş olamadım


Kimse Albayrak'a inanmıyor


Bakan Berat Albayrak'a kimse inanmıyor. Dün akşam kamu bankaları tarihi kar,açıklayacak dedi, bugün borsa şu ana dek yüzde 0 45 prim yaptı, Halkbank sadece bir kademe gitti, dün 5.74 kapanmıştı, şimdi 5.75 satışta, 5.74 alışta çalışıyor. Vakıfbank da pek farklı değil, bakan inandırıcılığını yitirmiş. Halkbank Davası hala sürüyor, hem o hem hükümetin,diğer üyeleri fiyat 10 liraların üstündeyken, 9 ve 8 liralarda da defalarca beyanat verdi, heç bişi olmaz dedi, mini ralliler yaşandı, maalesef yatırımcı hüsrana uğradı. Ayranım budur, yarısı sudur.

Foreks Mobile ile Matriks Mobile kıyaslaması


Yıllardan beri borsadan uzak durdum, Coni her an gidebilir (o olmasa bu ülkede bir gün durmam,) diye evime internet (taahhüt isteniyor, bitiminde aylarca koşturuluyorsunuz,) bağlatmadım, dolayısıyla sadece cep mobile uygulamalarını kullanabildim. Foreks Mobile ile Matriks Mobile uygulamalarını kıyaslayayım, karar vermenize yardımcı olayım. Foreks'te bilançolar, KAP var, Matriks'te yok. Matriks'te emir defteri var, Foreks'te yok. Matriks takası ve aracı kurum dağılımını bir lota kadar gösteriyor, Foreks sadece ilk beş kurumu yayınlıyor. Foreks'in erişimi tek tuşla ve çok daha hızlı, Matriks biraz zaman kaybettiriyor. Teknik analiz grafikleri oldukça farklı, Foreks yıllar ötesine kadar uzanıyor, Matriks zaman dilimi sınırlı, birkaç yıl önceyi gösterebiliyor, ayrıca tarih butonu yok, fiyat yazmıyor. Foreks'in usd bazlı grafiği var, Matriks'in yok. Matriks'in işlem hacmi sütunu var, Foreks'in yok. Matriks'in geçmiş yıllara ait sermaye artırımı ve temettü dağıtım çizelgesi var, Foreks'in yok. İkisini de kullandım, birikimlerimi yatırımcılara aktarayım dedim. Fiyatları aşağı yukarı aynıymış, aracı kurum bağlattığı için net rakam veremeyeceğim, on kademe derinlikli, takaslı, aracı kurulum dağılımlı ekranın maliyeti 150 lira civarındaymış, bedelin yüksekliği vergiden kaynaklanıyormuş, üçte ikisinden fazlasını devlet alıyormuş. Sunulan seçenekleri aktardım, takdir size kalıyor.

27/11/2019

Kamu bankaları tarihi kar açıklayacakmış


Albayrak enerji bakanı iken doğal gaza hiç zam yapılmadı. Ekonomi bakanı olunca birkaç hamle yaptı, hoşuma gitti, o zaman açık olan twitter hesabımda övdüm, ancak sonradan acayip laflar etti, borsanın kısa dönemli hareketini farklı söyledi, geçenlerde gerçek performansı bilimsel biçimde paylaşmıştım, okuyabilirsiniz. Kısacası son dönemdeki faulleriyle tüm sempatimi sıfırladı. Bugün demeç vermiş, kamu bankaları tarihi kar açıklayacak demiş. Kuru lafa karnım tok, hele şu hükümete asla inanmam. Bize icraat lazım, dediğini yap, alkışlayalım ama yapamazsan yuhalamamız gerekir. Bunu da kabullenmeli, eleştirileri teröristlik saymamalı ki anlaşalım. Ayrıca aynı oranda temettü vermeli ki makyajsız olduğunu ispatlasın.

Albayrak bugün şöyle dedi:


Yatırım ortamı ne zaman müsait olur?


Siyasi konjonktür geleceğe dair olumlu sinyal vermeli, barış iklimi olmalı ki yatırım ortamı yeşersin, yatırımcı gelsin. Bir bakan İslami partinin tıp doktoru milletvekiline mecliste "hain" (sıradan vatandaşa ne yapar? Düşünmesi dahi insanı korkutuyor,) diye bağırırsa, borsada işlemler zapturapt altına (7 bankadaki sıkıyönetim yasakları gevşetildi ama bitmedi,) alınırsa, direktifle bankacılık yaptırılırsa, ekonomi bakanı iktisadi eleştirileri teröristlik ilan ederse, orada yatırım yapılır mı? Yarınki akıbetimiz meçhul, kimseye güvenemiyoruz, konuşamıyoruz, yazamıyoruz, hakkımızı arayamıyoruz. Kuşku tohumları ekildi, bu tarladan hangi mahsul biçilir?

Borsa ekranımın kapatılması için talimat verdim


Derinlikli borsa ekranımın kapatılması için bugün bir kez daha talimat verdim. Biliyorsunuz, her ayın birinde başlatılıyor. Gerçi beleşti, fakat bu piyasayla ilgilenmeyeceksem, niçin masraf çıkartayım? Ayıp değil mi? Pariteleri online izleyebileceğim bir sürü site var, tv kanalları da veriyor. Kitabımı okurum, sporumu yaparım, sabahtan akşama kadar Coni'yi beslerim, gerisi fasa fiso!

26/11/2019

Ali Babacan


Ali Babacan Fatih Altaylı'nın programında iki saat konuştu, yayın demin bitti. Kitaplarımda onu övmüştüm, haklılığımı gördüm. Altaylı baştan itibaren ekonomiye sonra değineceğiz dedi ama hiç girmedi, yüzeysel olarak geçiştirdi, halbuki Babacan'ın uzmanlık alanıydı. Babacan hislerime tercüman oldu, ifade özgürlüğü, hukuk ve ekonomi alanlarında ciddi eksiklikler, ihlaller olduğunu belirtti; insanları ötekileştirmeyeceklerini, din, mezhep, etnik köken gözetmeyeceklerini, dürüst ve işinde başarılı olan herkese kapılarının açık olduğunu ekledi. İletişim için alibabacan.com.tr adresi açılmış, parti aralık ayında kurulacakmış. Dünya ekonomisinin çok iyi olduğu bir dönemde ağır kriz yaşadığımızı yazmıştım. Aklın yolu bir, aynı şeyleri anlattı, FED ile Avrupa merkez bankalarının bilançolarının beşer misli büyüdüğünü, maalesef yabancı yatırımcının bize gelmediğini vurguladı. Bravo! Bana güven verdi. Yolu açık olsun! Ülkemiz mevcut Erdoğan iktidarıyla çok büyük sıkıntılar yaşıyor, yasaklarla, tehditlerle bunaltıldık, mesela ben fikirlerimi açıklamam için teşvik edilmeliyim, yazarım, filozofum, twitter hesabımı askıya aldım, kitaplarımı yayımlatamıyorum, bereket google.books kucak açtı da son iki eserimi ve önceki beş kitabımı oraya yükledim. Epeydir kabuğuma çekildim, artık insan hakları sorununun geldiği noktayı anlayın. Bugün CHP, İYİ PARTİ, SAADET ayırmıyorum, Ali Babacan'ı içtenlikle desteklesem de tüm muhalefete başarı diliyorum.

25/11/2019

Mabel


Mabel ne güzel kız, emsalim değil, sulanmıyorum, ancak bana çok masum görünüyor. Örneğin Don't call me up şarkısının klibini izleyebilirsiniz.

Ali Babacan yarın akşam Habertürk'te


Ali Babacan yarın 21.00'de Habertürk TV'de Fatih Altaylı'nın programına çıkacakmış. AKP'de en beğendiğim isimdi, kitaplarımda da methettim, kafalı bir siyasetçiydi, parti kurarsa desteklerim, CHP'yi mecburiyet kaynaklı tutuyorum ama Babacan başka, içtenlikle seviyorum, sayıyorum. Kurtar bizi Babacan! Doğru isim o, tüm muhalefeti Babacan şemsiyesine davet ediyorum. Herr Doğan çile oldu, artık tahammül edemiyorum, sebebini ne siz sorun ne ben yazayım. İfade özgürlüğü getirin, iki cilt karalarım. Hoş geldin Ali Babacan! Ömrüm boyunca hiçbir partiye oy vermedim, yurdum siyasetiyle zerre ilgilenmedim, fakat vahim bir noktaya geldik, memleket elden gidiyor, şu anki idareden daha kötüsü olamaz. Geçmişi beğenmiyordum, şimdi mumla arıyorum. Vay anasını, hayaldi, gerçek oldu.

24/11/2019

Ne günlere kaldık


Hükümetten bıktık, gına geldi, ben bile en büyük muhalefet partisi diye geçici olarak CHP'yi desteklemeye başladım, Muharrem İnce eften püften bir sebeple gündemi değiştirdi, CHP'yi yerin dibine soktu. Neymiş, saraya çıkmamış, parti içinde kendisine kumpas kurulmuş. Şimdi bunun zamanı mı? Haberin yalan olduğu anlaşıldı, niye ortamı geriyor, CHP yönetimini suçluyor? Adam koltuk düşkünü, başka kaygısı yok. Yuh!

Otobur hayvanlar


Sebze ve meyveyle beslenmenin önemi, fit vücut yarattığı falan fıstık anlatılıyor, yazılıyor. Otobur hayvanların hepsi yağlı, şişman, niye? Vejeteryen birini tanıdım, 25 yaşında iken sumo güreşçisine benziyordu. Doğru bildiğimiz yanlışlar var mı?

Yabancı sermaye Türkiye'den kaçıyor


Sputnik haberinde Uni Credit'in Yapı Kredi'deki hisselerini satacağı yazılıyor. Yapı Kredi piyasa değeri 3.7 milyar usd, 2001 krizinde Karamehmet patron iken 2.5 milyar usd piyasa değeriyle dip yapmıştı. Tarihinde sadece 2008'de yüzde 27 bedelli sermaye artırmıştı, oysa 2018'de yüzde 94 bedelli artırdı. Demek ki bu da sorunu çözmedi. Bakalım, hisseler kaç liradan devredilecek? Can alıcı soru bu, şu anda tarihi dibine yakın seyreden bir bankadan, Türkiye'nin en güçlü holdingine ait bir firmadan bahsediyoruz. Süreci iyi izleyelim, objektif değerlendirelim. Koç Holding bünyesinde sıkıntı varsa vaziyet kel, usta hemen gel diyelim. Hükümet işin ciddiyetini kavrayamadı, ekonomik krizin konuşulmasını dahi yasaklıyor, teröristlik addediyor. Citibank, Sberbank başta olmak üzere devler bankacılık sektörünü terk ediyor. Merkez Bankası başkanına emir veriliyor, tuhaf şeyler dönüyor. Dünyada 300, 200 milyar euro piyasa değerinde bir sürü banka var, bizimkiler kelepir olmalarına rağmen rağbet görmüyor. Halkbank piyasa değeri 1.2 milyar usd, artık uyanalım,önlem alalım.