05/10/2019

Google reklamları bunalttı


Senelerden beri Coni'yi bekliyorum. Kanaryanın azami ömrü 7-9 sene, 15 ekimi görürse 15nci yılındaki altıncı ayı devirecek. Kerata bir yıl, bir haftadır kör, gözlerine katarakt indi, elimle besliyorum, kukularını temizliyorum, banyo yaptırıyorum. Dadılıktan binkat zor, çünkü kanarya beş, on dakikada bir yiyor, su içiyor, kaka yapıyor. Şikayetçi değilim, evime yakın olan spor salonuna gidişim haricinde ona refakat ediyorum. Yolcuyum diye yatırım yapmıyorum, giysi, eşya almıyorum, taahhütlü olduğu için internet bağlatmıyorum. Hepsi iyi de son aylarda google reklamları musallat oldu, cep ekranını her açtığımda acayip sayfalar beliriyor. Bıktım, illallah dedim, birkaç ay kalacağıma emin olabilsem,cep numaramı değiştireceğim. Google kitaplarımı google.books'a yükledi, büyük bir iyilik yaptı ama şimdi cehennem azabı çektiriyor. Cebi açmaya korkar oldum, borsa olmasa belki hep kapatacağım yahut hücresel ağı off durumuna getireceğim.

03/10/2019

30/09/2019

Bankaların 2020 temettü oranları


BDDK geçen sene bankaların temettü dağıtımını yasakladı, ekonomik krizin derinleşebileceği endişesiyle böyle bir önlem alındı. O zaman tozdan dumandan ferman okunmuyordu, at izi it izine karışmıştı, goygoycular felaket tellallığı yapıyorlardı, döviz kuru beşik gibi sallanıyordu. Şimdi ortam düzeldi, zaten ben de 2018 aralık ortasında beklentimi ilan ettim, 2019 üçüncü çeyrekten itibaren dipten dönüş başlar, 2020'de ekonomi şaha kalkar dedim. Senaryom gerçekleşecek gibi görünüyor, yalnız bankaların 2020 senesinde iki yıllık temettü ödemesini birden yapması gerekir, öyle olacağına inanıyorum. Şunu da hatırlatayım: MB başkanı değişti, 45 günde iki toplantı yapıldı, faiz oranları 750 baz puan düşürüldü. Rekor bir indirimdi, bankaların gelecekteki bilançosu olumlu etkilenecek. Bu kararların ardından bankaların uçuşa geçmelerini bekledim, şu ana dek umduğum patlama olmadı, gelgelelim yatırımcının çift temettüsü yolda görünüyor. Gelsin paralar, bozulmasın aralar...

Hayatımda ilk kez


Hayatımda ilk kez bir spor organizasyonunu doğru dürüst izliyorum. Spor hastasıyım, çoğu branşı gözümü kırpmadan seyrederim, TRT SPOR2 sayesinde Katar'da yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası'nı eleme turlarından itibaren izliyorum, tadına doyamıyorum. TRT eskiden sadece finalleri veriyordu, bizi önemli bir heyecandan mahrum bırakıyordu. TRT SPOR2 en çok bana yaradı.

29/09/2019

Petkim son 1 yıl takas


Petkim'in son 365 günlük takasını inceledim, yabancı aracı kurumlar net 158.5 milyon lot satmışlar ki dolaşımdaki miktarın yüzde 18.5'una tekabül ediyor. Başlangıç tarihini 1 Ekim 2018, bitişi 27 Eylül 2019 aldım, siz de kontrol edebilirsiniz. Yalnız şunu vurgulayayım, kitaplarımda da açıkladım, asla takasa göre strateji belirlemem. İlginç bir durumdu, aktarayım dedim.

EKGYO teknik görünüm


THY teknik görünüm


Garanti teknik görünüm


Aselsan teknik görünüm


BİST-100 teknik görünüm


Kardemir-D teknik görünüm


Koza Altın usd grafiği


Koza Madencilik usd grafiği


Teleteksin önemi


Teleteksi olmayan tv kanalı beş para etmez, habercilikle alakası yoktur. Bugün sadece TRT'nin teleteksi var, tatminkar değil ama hiç yoktan iyidir. Eskiden birçok kanalın vardı, ATV, SHOW, KANAL-D, NTV, falan fıstık, şimdi hepsi kapandı. En güzeli CNBC-E'ninkiydi, şahane bir istasyondu, akşamları 21.45'de Türkçe alt yazılı İngilizce filmler yayınlıyordu, anlık borsa verileri beş beşlikti, maalesef satıldı.

Teknoloji nelere kadir


Yakın gözlük kullanıyorum, bir şikayetim yok ama gözlüğün ortasındaki mika, plastik (her ne zıknabutsa,) çatladı, yakında kırılabilir. Doktora görünmem ve yeni bir çerçeve almam gerekir, yalnız Coni kör olduğu (bir yıldır katarakt indi, gün boyu elle besliyorum,) için evden çıkamıyorum, bir ara kaçamak yaparım, reçete alırım, icabına bakarım. Eskiden doktor ne yazmış diye merak ettim, e-devlet'e tıkladım, raporu harfi harfine gördüm. Ajanda karıştırmaya gerek kalmadı. Vay anasını, teknoloji bizi nereye getirdi. Bravo!

Borsacı büyük çoğunlukla zırcahil bir adamdır, madamdır


Kitaplarımda borsacıların, borsa yorumcularının, iktisat profesörlerinin acınası cehaletlerini açıkça yazdım, somut deliller sundum. Çok basit bir örnek vereyim, hiçbir yerde yazmaz, kimse söylemez, kendi icatlarımdandır. Aracı kurum dağılımına mel mel bakıyorsunuz, ya ben nasıl analiz ediyorum? İzah edeyim, farkımızı fark edin. İşlem miktarı 10 milyon lot ise alıcı ve satıcı toplamı 20 milyon lot olur, bu nazarla değerlendiririm, halbuki yüzde on ile yüzde beş arasında kalır, yani işlemlerin çoğu fiktiftir. Niye? İşte bu sorunun yanıtına kafa yorarsanız, ekonometri, felsefe, siyaset, ... külliyatını harmanlarsanız mevzuyu idrak edebilirsiniz, yoksa size ne desem boş, çakmazsınız. Ne yazarsan yaz, karşındakinin algı eşiğini aşamazsın. Gafile kelam, nafile kelam!

Halkbank teknik görünüm


Sabancı Holding aylık usd grafiği


Koç Holding aylık usd grafiği


Doğan Holding aylık usd grafiği


UFC Kafes Dövüşü


Kafes dövüşüne karma dövüş sanatları diyorlar. UFC Ligi en üst düzey dövüşçülerin bulunduğu arena, müthiş ilgi görüyor, büyük paralar dönüyor. Bu dövüş türü yasaklanmazsa yakında en popüler dal olur. Olimpiyat şampiyonu güreşçiler dahi bu işe giriyorlar, çünkü servet kazanılıyor. Gerçek bir vahşet, normalde seyretmezdim ama hayvanvari antrenman yaptığım için ilginç buluyorum. Çoğu karşılaşmada şike yapılıyor, normalde kazanan dahi komalık oluyor, hem dayak korkusuyla hem bahis dolayısıyla danışıklı dövüşülüyor. Sigara, içki reklamı yasak, bu kavganın gösterimi serbest, anladıysam Yahudi olayım.