07/09/2024

Otomatik yazılım

Yeni telefonda otomatik yazılım hatası çok oluyor, her kelimeyi kontrol etmezsem yanlışlık yapılıyor, yazdığımı tekrar okursam hatayı görebiliyorum.

Telekom

Numara değişikliğini uygulama üstünden kendimiz de yapabiliyoruz ama çok az alternatif öneriliyor, ayrıca hattın ilk üç harfi emrivaki yapılıyor. Boktan rakamları niye seçeyim, içime sinecek bir telefon numarasını bulacağım, mevcut operatörde 16 Eylül'e kadar kontörüm var, hoş bir numarayı almalıyım, acele etmeyeceğim ama fırsat çıkarsa anında kabul ederim, o yüzden dün akşam whatsapp'tan çıkmıştım.

Youtube ile bağı kestim

Yeğenim aile paketine (mail kullanılarak yapılıyormuş,telefon numarası gerekmiyormuş) dahil etmişti, youtube music dinliyordum, dün akşam telefon değişikliğine karar verdim, üyelikten çıktım, artık youtube'da müzik dinlemeyeceğim, başka videoları zaten izlemiyordum. Youtube reklamlarının çokluğunu, zamanı ve kotayı harcadığını biliyorsunuz, o vesileyle YT MUSİC uygulamasında favori parçalar oluşturmuştum, artık gerek kalmadı, vaktim de yok, ihtiyaç duyduğumda uyduda muhteşem radyo kanalları var, üstelik gözüm yorulmuyor. Youtube kanalıma ileride kısa videolar yükleyeceğim, onu karıştırmayalım.

Yeni telefon numarası

Dün yeni telefon numarası için hesabıma para yatırdım, Telekom görevlisini aradım, önerdiği rakamı beğenmedim, başka bir numara için yeniden aramamı söyledi, bu sefer başka biri numara önerdi, başlangıçtaki üç rakam için dahi tercihimi sormadı, anlayacağınız resmen kıllık yaptılar. Yurdum insanının ciğerini biliyorum, mutlu kişiye tahammül edemiyor, illa eziyet edecek, gücü yeterse yalvartacak. Sktr çektim, telefonu kapattım, tlkm genel merkezine "paramı iade edin, istediğim operatörden kafama göre bir no alacağım," yazdım, mesajla "talebiniz incelenecek," denildi. Bilmeyen de santraldeki telefoncuların Hacettepe Tıp İngilizce mezunu olduklarını sanacak, Harward diplomalı profesör dahi insanlara katbekat saygılı davranır. Şu ülkeden kurtulamadım, zaten mesleğimi icra edemiyorum, bir de böyle tiplerle didişiyorum. Sanki kozmik odanın şifresini veriyor, ruhu kararmış, tedaviye muhtaç ama hastalığını bilmiyor, normal olduğunu zannediyor. Yazık, vallahi acıyorum.

06/09/2024

Saat ayarsızlığı

Gene kış saatine geçmeyeceğiz, karanlık işkencesi başlayacak. Bu iktidar gitmeden hiç mi rahat nefes alamayacağız? Başarılı olmaktan vazgeçtim, normali yakalayabildiğimiz bir şey söyleyebilir misiniz?

Birisi mesaj yollamış, borsada mal elinde patladı yahut çıktın demiş. Borsadan bir sene önce çıkmıştım, eser miktarda vurkaç yapıyorum, fakat ekstremi başka nedenden dolayı yayınlamaktan vazgeçtim, çünkü borsacıdan tiksiniyorum, zaten burada detaylı açıklama yapmıştım. Bugün borsa yüzde 1.67 düştü, belli hisselerle endeks tutuldu, oysa ezici çoğunluk tepetakla oldu, bense 588 lira kar ettim. Spekülatörlere selam söyleyin, Erdoğan giderse tüm paramla borsaya dalarım, ümüklerini sıkarım. Tantana yapmayın, bir daha varyetelerimi paylaşmayacağım.

Vay zottirikler

Milletin korkudan ödü patlıyor, hilekarlık yerine endeks mühendisliği diyorlar, her naneyi yiyorlar.

Alabros perçemi kırktım, cascavlak oldum. (06.09.2024)

Bok atma ok at!

Binlerce iyiliksever borsacı var, sosyal medyada hisse tavsiye ediyorlar; belli ki çok kazanmışlar, bize de kazandırmak istiyorlar, öyle ya, kaybettiği halde pirlik taslamak için şahsiyetsiz olmak gerekir; okçu olmalılar ki ok çıkarıyorlar, geometrik doğruyla işi hallediyorlar.

Yayıncıların şartıyla sosyal medyaya girmiştim

Yayınevi bulmanın zorluğu malum, yayıncılar telif vermedikleri gibi sosyal medyada tanıtım yapma şartı koştular, o yüzden twitter'da borsa mesajları attım, lümpen tabakanın en alt katmanıyla muhatap oldum, artık illallah dedim, o pisliklerle asla diyaloğa girmem. Ayın 16'sında internet kotam bitecek, on gün kaldı, o zaman telefon numaramı değiştireceğim, fazlalıkları fihristimden temizleyeceğim, yani bana ulaşmalarını imkânsız hale getireceğim.

05/09/2024

Fikri ve vicdanı hür nesiller

Fikri ve vicdanı hür nesiller mi, sakalı gür nesiller mi yetiştirelim?

Pislik içimize işlemiş?

İnsanlar neden bu kadar pis? Herkes sigara izmariti, poşet vs sokağa atıyor, oysa birkaç metre ötede çöp konteynerı var.

Bilgili borsacı

En çok zarar eden borsacı bilgilidir, nasıl kar edileceğini öğretir. Sosyal medyadan bu gerçeği öğrendim. Ben çaylak yatırımcıyım, az parayla işlem yaptığım için kaybım düşük olur, hiçbir zaman kral borsacı olamam.

Osien transferinin perde arkası

Kanada Merkez Bankası faizi yüzde 4.25'e indirdi, çünkü enflasyon yüzde 2.5 oldu. Biz yüzde yüzden fazla enflasyon varken MB faizini (MB bankalara o orandan borç veriyor, bankalar halka dört beş misli yüksekten kredi dağıtıyor,) yüzde 8.5 yapmıştık, kimsenin gıkı çıkmamıştı. Şimdilerde bile MB faizi gerçek enflasyonun yarısı kadar olduğu halde itiraz edilmiyor, bilakis oranın düşürülmesi tartışılıyor. Banka patronları bu gezegeni yönetiyorlar ama bizde daha da fazla şey yapılıyor, cahil kitle "İslam'da faiz haram" söylemiyle uyutuluyor, oysa parayı kul yarattı, ayrıca yüzde bir ile yüzde bin arasında haramlık helallik açısından fark yoktur.

04/09/2024

Telefon numaramı değiştireceğim, bu numarayı bilenlerin yüzde doksan beşine bildirmeyeceğim.

S. Ş. adlı devre arkadaşım (kısa boylu, kıvırcık saçlı, kalın dudaklı, göbekli, çirkin suratlı,) yüzünden 40-50 bin TL zarar ettim, mübalağam varsa nefes almak nasip olmasın. Kırklareli'deki ev sahibinin babası İstanbul'dan gelecekti, tüm eşyalarımı satın alacaktı, misal tvye beş bin TL verecekti, otobüsle İstanbul'a gidecektim; S. aradı, Kuleli devre gecesi var, dedi, evsizim dedim, bir buçuk senedir boşta olan E.'deki evini kiraya vereceğini, orduevine yakın olduğunu söyledi, sevindim, Bursa'dan arkadaş çağırdım, benzin, köprü, otoyol masraflarını derken bir kamyon ücret ödedim, ev ahır gibiydi, bana karyola, tül, perde vs vereceğini söylemişti, sözünde durmadı, elektrik, su, doğal gaz bağlatılınca bile arıza çıktı, ayrılana kadar karanlıkta yattım, kiremitlerin üstüne sunta serdim, orada uyudum, arazideki uyku daha konforludur, bereket hayvan gibiyim, birkaç gece dayanabildim, sonra gece yarısı orduevine gittim, yer yoktu. Ev eskiden iş yeriymiş, kavgalı bir ayrılık yaşanmış, benden sonra da iş yeri olmuş. Neyse, tüm eşyalarımı güzelce paketledim, bantladım, S. aylarca beni oyaladı, E.'den hepsini almak isteyen arkadaşımı engelledi, defalarca ben Ankara'ya götüreceğim dedi ama götürmedi, en sonunda şu anki şehrime geldim, S. bizim elemanın E.'e gitmesine razı oldu ama çoğu şey kaybolmuş. Mesela yüze yakın İngilizce romanım, beş civarı dört beş metrelik üçlü ve beşli prizim, yepyeni kaşıklarım, çatallarım, Arçelik 82 ekran televizyonumun altlığı, kumandası, biss key kodlu receiver'ı filan yokmuş. Neyse, arkadaş da desteksiz salladı, güya hemen yollayacaktı, nezaket icabı "acelesi yok, maç hastasıyım, Avrupa Futbol Şampiyonası yarı finallerine yetişse olur, ne ki olimpiyatsız duramam, yorgan ve battaniyem yok ama bu havalarda idare ederim," dedim, iki buçuk aydır sesi çıkmadı. Ben o adama borsada birkaç milyon lira kazandırdım. Yuh! Sen iki buçuk gün televizyonsuz idare edebiliyor musun da benim iki buçuk ay televizyona ihtiyacım olmadığını düşünüyorsun? Muvazzaflığımda yıllık iznimi olimpiyat esnasında kullandığımı, o kadar önem verdiğimi de söylemiştim. Kabahat bende, bunlarla muhatap oluyorum. Bu akşam resti çektim, "televizyonu zaten almıştım, yorgan ve battaniye için de atağa kalkacağım, çünkü havalar serinledi, geceleri üşüyorum," dedim. Kontörüm bitince telefon numaramı değiştireceğim, bir iki kişi hariç kimseye bildirmeyeceğim.

Bu borsada kimse reel kazanç sağlayamaz, çünkü acayip ayarlanmış. Mesela bugün endekste ağırlığı yüksek hisseleri seans sonunda yukarı çektiler, BİST güya yüzde 0.37 düştü, oysa epey kağıt tepetakla oldu.

Erken seçim gündeme gelmiyor, çünkü milletvekilinin emeklilik hakkını kazanması için iki yıl görev şartı var. Mevcut iktidarın kötü yönetimine mecburen katlanacağız.

Borsada bahane, pompa şahane

Dünya borsaları uçarken BİST çöktü, yurt dışı piyasalarda realizasyon başlayınca onu bahane edecekler. Tam 2018 Aralık ayından beri borsadayım, 2019 yılındaki birkaç haftalık yükseliş dışında alımlar genele yayılmadı, endekste ağırlığı yüksek olan hisseler hariç hiçbir borsacı reel kar edemedi, spekülatif ve sığ hisselerde istisnalar görüldü. Kimse bana lolo yapmasın, endekse ayar veriliyor, ötekilere bam bam bam basılıyor, borsacının parası faizsiz kredi olarak işletiliyor. Arkadaş, USD bazında on, yirmi, otuz, kırk, elli misli prim yapan hisselerde niye realizasyon yapılmaz, kağıt değiştirilmez? Demek ki tüm borsa, viop, varyant ve TR döviz piyasası tek elden kontrol ediliyor. Türk Lirası forex'te işlem görse devalüasyondan nemalanan şeylerin musluğu tıkanacak ama adım atılmıyor, kaymaklı kadayıf yeniliyor.

Bir baba hindi, hey Allah!

Gençler! Kimseyi eleştirmeyin, herkesi övün, önünüz açılır, statü ve unvan yağmuru altında şemsiyesiz kalırsınız. Bize niye hindi (turkey) demişler? Hindiye selam verdiğinizde bile kabarıyor, got got got ediyor, saldırıya hazırlanıyor.

03/09/2024

Harbiden avanaksın

Milletvekilini yahut belediye başkanını eleştirmek ahmaklıktır, çünkü teste tabi tutulmuyorlar, aday gösteriliyorlar, oy veriyoruz, sonra su koyveriyoruz. Adam yetenekliyim demiyor, hiçbir vasfını belgelemiyor, niye seçiyorsun? Ne kadar avanak olduğunu anlatabildim mi?

Tüy tüs kalmadı

Saçımı iki üç senedir ben kesiyorum, alabros tıraş yapıyordum, bu akşam öndeki perçemi de kazıdım, tüy tüs bırakmadım, bayağı rahatladım, keşke haziranda saçımı koyun kırkar gibi kazısaydım, daha az terlerdim. Kökü bende, kışın uzasın.

Enflasyon örtülü vergidir, aslında artıyor ama TÜİK verileri dahi paylaşmıyor, düşüyor diyor, ücretli ve emeklinin maaşı kısılıyor. Mevduat faizi enflasyon kadar olmazsa vatandaş tasarrufa yönelmez, sistemin patronu olan banker ve tüccar kazanır, fiyatlar artar. Faizi yine düşürecekler, gerçekte yüzde 150'lere çıktığında yüzde 8.5 yapılmıştı, yani MB bankalara o ortamda yüzde 8.5 orandan borç vermişti, Hariri'nin batık kredileri öylece telafi edilmişti. Olan halka olacak ama İslami söylemler bu şeyi perdeleyecek. Tayyip Erdoğan gitmeden hiçbir şey düzelmez, onun tahribatı bir asırda onarılamaz.

Petrol çakıldı

TÜİK enflasyonu düşük açıklıyor, ücretli ve emeklinin maaşını buduyor. Enag bana gerçekçi görünüyor.

01/09/2024

Üç aylık maaşımı aldım

Üç aylık maaşım 56 360.88 tl olmuş, aylığı 18 786.96 ediyor, USD 34.08 olduğuna göre aylığım 551.260 usd yapıyor. Önceki üç aylığım 47 821.65 tl idi, yüzde 17.856 artmış, fakat dişçiyle gözcüye gitmiştim, gözlük almıştım, belki oralardan kesilmiştir, doğrusunu üç ay sonra öğrenebilirim. Gerçek enflasyonun yüzde 120 olduğuna inanıyorum, sivil toplum örgütleri de öyle açıklıyor, fakat TÜİK neye göre hesapladığını dahi belirtmiyor, çok düşük oran belirliyor, sonuçta çalışanlarla emekliler daha az ücret alıyorlar, bir nevi ilave vergi denilebilir, bütçenin eksiği gediği bize fatura ediliyor. İkinci altı ayda emeklilere yüzde 19.31 zam yapıldı, denilmişti, dişçiye 1700 tl nakit ödedim, yine de ciddi kesinti yapılmış. Ayrıca temmuzdan sonra tüm ürünlere yüzde yirmiden fazla zam yapıldığını görüyorum, ahmak değilim, etiketleri kontrol ediyorum, yani bahse konu zamcık iki ayda eridi. Zamcık ağızlıları kaygıyla selamlıyorum.

İddaa kupon bedeli 30 tl (0.879 usd) olmuş, höst!

İddaa kupon bedelinin 30 tl olduğunu tesadüfen öğrendim. Çüş! O parayı ödeyen insanın ya parası çoktur ya aklı yoktur. Hoş, ikisi de aynı ka...