28/12/2019

Şu ülkede hilesiz mal var mıdır?


Cep telefonumun bataryasını değiştirmek için perşembe sondaj yaptım, Coni'yi birkaç saat yalnız bırakmayı göze aldım, Kızılay'a topukladım, Asus onarım merkezinde "cihazı bırakın, 3 ile 20 gün içinde size döneriz, tahminen 200-250 liraya mal olur ama doğru fiyatı size dönünce söyleriz," denildi, derken Telekom Bayisi'nde Asus Zenfone2 bataryasının orijinalini (duy da inanma, bu memlekette orijinal ve hilesiz mal bulunacak ha? Gıdıklayın da güleyim,) buldum, 125 liraya aldım, iki kere tam kapalıyken dokuzar saat şarj edin dedi, yaptım, hiçbir faydasını göremedim. Bugün açıkken şark ettim, bu sefer kırmızı ve yeşil ışıklar yanmadı. Anlayan bir arkadaşın demesine göre ya filmi tam oturmamış ya da çakma batarya imiş. Başıma bela aldım, ilk fırsatta yine gideyim, doğru dürüst işlem yapsın, hatalı ürünse iade edeyim. Şu lanet ülkede market hariç hiçbir yerden alışveriş yapmıyorum, her şey hileli, bayat, çürük, maalesef batarya dahi yüz güldürmüyor, yeni cep telefonuna para vermem, Türkiye'den hiçbir ürün almam, çünkü bu yaşıma kadar yüzde doksan dokuz onda dokuzundan memnun kalmadım. Tüm eşyamı, aletimi, ... kafiristandan alırım, ikiyüzlü, hilekar, bilgisiz, cahil esnafa zırnık koklatmam. Bataryadan bahsedince hatırladım, bat İngilizcede yarasa demek, yarasa kan emer, bunlar da halkın kanını emiyorlar. Vay ahlaksızlar! Şu coğrafyayı bir an evvel terk etsem, kendimi okumaya ve yazmaya versem, akıllı kitlelere şaheserler sunsam, ne güzel olacak. Gece gündüz dağarcığımı geliştiriyorum, birkaç yıl içinde yeryüzünde İngilizceyi en iyi bilen kişilerden biri olacağıma inanıyorum. Ah Coni, yaktın beni!

Tontini Kedievi'nde poz veriyor


27/12/2019

Liverpool


Liverpool dün gece en yakın takipçisi olan L. City'i deplasmanda 4-0 yendi, açık ara lider oldu. Bana göre Liverpool bu saatten sonra şampiyonluğu bırakmaz.

Açığa satış yasağı ile yatırımcının parasına el koyuluyor


Yedi bankada açığa satış yasağı 16 Ekim 2019'da başladı, önceleri brüt takas da uygulandı, sonra sadece açık devam etti. Eskiden uyanık borsacı hiç para koymadan açığa satıyordu, düşüşten nemalanıyordu ki borsada en garantili ve yüksek kazanç düşüşte olur. Bu yasakla onları saf dışı bıraktılar, halbuki en derin hisselerdi, malı olan spekülatörler artık meydanı sahiplendiler. Beş, on milyon lot alsan da havacıva, kendi alışına basıyor, aşağı çekiyor, sıfır faizli kaynak yaratıyor, mal alan borsacının parasını çalıştırıyor. Yasağın konulduğu ilk gün bankalar çoooooook düşük hacimlerle yüzde 7-8 zıpladı, ondan sonra dediğim senaryo vizyona konuldu, hepsi yerinde saydı, oysa endeks 20 bin puan civarı yükseldi. Hisse alan yatırımcı kurbanlık koyuna döndü. Neden en derin hisselerde bu kural çıkarıldı? Ayrımcılık yapılması zaten her şeyi anlatıyor. Geçen sene BDDK bankaların temettü dağıtımını yasaklamıştı, şimdi de aynı kararı uygulatacakmış, yani sermayedar avucunu yalayacak. Para kapıdan girince iman bacadan çıkıyor. Vay be, hayaldi, gerçek oldu, borsacı soyuldu.

25/12/2019

Borsa ekranımın kapatılması için kesin talimat verdim


Geçen ayki talebim reddedilmişti, bu sefer kararlılığımı vurguladım, kesinlikle işlem yapmayacağım dedim. Safi İngilizce roman okuyacağım, dağarcığımı geliştireceğim. İşinize karışmak istemem, bu piyasayı sağlıklı bulmuyorum. Mesela 7 bankada 16 Ekim 2019'da brüt takas uygulaması ve açığa satış yasağı konuldu, brüt takas sonradan kaldırıldı, lakin açık engeli sürüyor. Bu ne demek? Kimin parası fazlaysa gidişatı belirleyecek. Adam basıyor, birkaç kademe alttan yerine koyuyor, uyanıkların müdahalesine izin verilmiyor, kaymaklı kadayıfı spekülatör yiyor, yatırımcı soyuluyor. Borsanın şahlandığı bir dönemde bunlar yaşandı, bankalar patinaj yaptı. BİST'in nasıl yapılandığını bir örnekle açıkladım, daha neler neler var ama ifade özgürlüğü yok. İmkanım olsa bu borsaya minnet eder miydim? Yurt dışı piyasalara giremiyorum, mecburen Abdurrahman Çelebi dedim.

Kanal İstanbul


Kanal İstanbul tartışması alevlendi. Muhalefet hayır, iktidar evet diyor, üstelik cumhurbaşkanı fütursuzca meydan okuyor, biz yaparız, siz seyredersiniz diyor. Yanlış bir yaklaşım, yabancılarda spor organizasyonu için başvuru yapılmadan önce halkın görüşü alınıyor, referandum yapılıyor. Kaldı ki İstanbul seçmeni son seçimde CHP'li adayı seçti. Hükümet kan kaybediyor, bu yüzden tansiyonu yükseltiyor, itirazları anarşik eylem hazırlığı olarak lanse ediyor, halbuki konunun enine boyuna tartışılması ve vatandaşın onayına sunulması gerekir. Konuyu saptırıyorlar, her eleştiriyi hainlik, teröristlik diye nitelendiriyorlar, beka meselesi diyorlar. Bu ülkenin mevcut AKP iktidarından kurtulması gerekir, artık dayanamıyoruz, hakikaten bunaldık. Ben ki her kitabımda CHP'yi eleştirdim, Bahçeli'yi övdüm, bazen Erdoğan'ı savundum, gelgelelim memleketi uçurumun eşiğine getirdiler. Fikirlerimizi açıklayamıyoruz, korkudan ödümüz patlıyor, böyle demokrasi olur mu?

24/12/2019

Müzikle antrenman yapılmaz


Yedi, sekiz ay önce müzik eşliğinde antrenmana başladım, binpişman oldum, çünkü birbirinden hareketli gavur şarkıları beni coşturdu, zaten en ağır kilolarla çalışıyordum, ağır sıklet güreşçilerini, boksörlerini kıskandırıyordum, enfes parçalarla çıldırdım, derken farkına varmadan omzumu sakatladım. Gerçi ciddi değildi, sol omzumda acı vardı, barfikste belirginleşiyordu, bir süre barfiks çekmedim, neredeyse altı ay oldu, geçenlerde barda maymun gibi sallanmaya başladım, ancak kendimi zorlamıyorum, tamamen iyileşene kadar hafif tempoyla takılacağım. Sadede geleyim, bir daha spor salonunda müzik dinlemem, kendimden geçiyorum.

Açığa satışı yasaklamak ne demektir?


Açığa satış düşüş olacağına inanan oyuncunun olmayan hisseyi aynı gün yerine koyma vaadiyle satması demektir. Ters köşeye yatarsa büyük zarar eder. Bu hakkı elinden alırsanız, hisseyi tahtanın sahibine emanet edersiniz, o da kedi fareyle oynar gibi pompalar, nitekim 7 banka iki ayı aşkın süredir bu uygulama yüzünden kıpırdamıyor, küçük yatırımcı kalantora yem oluyor, maalesef kimse oyunun farkına varmıyor. Endeks uçtu, 113 bin puanı devirdi, bankalarda tık yok, yatay seyrediyor veya aşağı gidiyor, çünkü açık yasağı spekülatöre istediğini yapma fırsatı veriyor. Bu yasak antidemokratik ve çağdışı bir ilkelliktir, iki buçuk aydır sürüyor, yatırımcı boyundurukta inliyor. Bu memlekette helal süt emmiş ve aklı başında biri yok mu? Niçin medyada hiç kimse bu mevzuyu deşmiyor? Ben ta ilk gün karşı çıktım, burada herkesi uyardım, millet hala uyanamadı, tuzağı fark edemedi. Yuh! O zaman açığa alımı da yasaklayın, daha iyisi BİST genelinde her senette açığa satışı yasaklayın. Ayrımcılık niye? Biliyorum ama yazamam, zira ifade özgürlüğü yok.

23/12/2019

Doğu Perinçek


Doğu Perinçek'i hiç sevmem, hayatım boyunca eleştirdim, fakat Kanal İstanbul projesine hukuki, siyasi, ekonomik nedenlerle muhalefet etmesi hoşuma gitti. İktidarı körü körüne desteklemiyor, bravo! Devamını beklerim, özellikle ifade özgürlüğü konusunda sesini yükseltsin.

Tontini Kedievi' nde kalıyor, Mıymık teyzesiyle koyun koyuna yatıyor