18/05/2024

Tolunay Kafkas ve Süleyman Hurma

Leylek bacaklı Tolunay vasat bir futbolcu olduğu halde kulis gücüyle podyum buluyordu, teknik adamlıkta başarısızlığın kitabını yazdı, yine de işsiz kalmadı. Bugün Karagümrük küme düştü, Tolunay Kafkas sezona Ankaragücü ile başlamıştı ve batırmıştı; Ankaragücü'nün kaderi son haftada belirlenecek. Tolunay Kafkas seneye hangi takımı düşürecek? Bu arada futbol bilgisi negatif tam sayılarla ifade edilebilecek başkan Süleyman Hurma'ya da geçmiş olsun, seneye Birinci Lig maçlarında bol bol hurma yesin. Süleyman Hurma, artık durma, başkanlıkla kendini yorma, hakemlerden hesap sorma!

Türk halkı çıldırdı

Türkye'deki ev ve araba fiyatları dünyanın en zengin ülkelerini solladı ama herkes ev ve araba alıyor, parası yetmezse bankadan kredi çekiyor. Bu işin yatırım mı batırım mı olduğunu anladıklarında sermayeyi kediye yüklemiş olacaklar. Borsada da aynı bilinçsizlik görülüyor, usd bazında 10, 15, 20, 50 misli prim yapmış U30 hisseleri rağbet görüyor. Bir gün al eline, dola beline, denilebileceğini kimse düşünmüyor.

Citi Yatırım Menkul Değerler Türkiye'deki faaliyetlerini geçici olarak durdurduysa takastaki Citi ne oluyor?

Finans sektöründe neler oluyor?

Türkiye'de dünya devi olan yabancı bankalar son yıllarda payını sattı yahut faaliyetlerine son verdi, meydan Araplarla yerlilere kaldı. Aklıma gelenleri sıralayayım: Citibank Akbank'tan, Uni Credit Yapı Kredi'den, Sberbank Denizbank'tan, National Bank of Greece Finansbank'tan kaçtı, Fortisbank sırra kadem bastı, HSBC şube sayısını iyice azalttı, Citi Yatırım Menkul Değerler 14 Mart 2024'den itibaren Türkiye faaliyetlerini iki yıllığına askıya aldı. Bunlar anlayana çok şey anlatıyor, imkanım olsa ben de paramı yurt dışına aktarırım, yabancı borsalarda, emtia piyasalarında işlem yaparım, ayrıca arbitraja dalarım. Not alın: Benim bugün gördüğümü kitleler birkaç sene sonra görecek ama iş işten geçmiş olacak.

Borsa bimas, isctr, akbnk, garan, ykbnk gibi endeksteki ağırlığı yüksek hisselerle güya uçtu, bu hafta yüzde 4.15 prim yaptı ama tam 298 hisse düştü, 10 hissenin fiyatı aynı kaldı. Bence tüm BİST'i, viop'u, varant'ı ve dövizi (TL forex'te işlem görse hacıyatmazların tekerine çomak sokulur,) tek bir güç yönetiyor, akıllı insan karı realize eder, borsadan çıkmayacaksa bile kağıt değiştirir.

17/05/2024

Beşiktaş (17 Mayıs 2024)

Fatih Terim yine kovuldu

Terim'in Panathinaikos serüveni çok kısa sürdü; Milan'dan da birkaç hafta sonra kovulmuştu ama çalışmadığı iki yılın ücretini almıştı. Terim Türk futbolculara bağırıyor, çağırıyor ama Avrupalı taktik bilgiye bakıyor. Adanalılar arasında sıkı bir dayanışma var ki buna Adanacılık diyorum, tıpkı badanacılık gibi meslek sayıyorum.

16/05/2024

Robot işlemi yasal mı?

BİST'in bazı hisselerinde, özellikle U30 ve yeni arzlarda yazılım programına bağlı robotların işlem yaptığı açıkça anlaşılıyor. Konunun hukuki boyutunu merak ettim, internette araştırdım, yanıt bulamadım. Acaba robotik alım ve satım yasal mı?

Basketbol anlamsız bir branş

Basketbol sırıklara meşgale olsun diye uydurulmuş, yetenekten ziyade uzunluk gerekiyor. Bir gün 2.70 metre boyunda biri zuhur ederse tek başına bütün kupaları kazanır, her maçta 100 sayıdan fazla atar.

14/05/2024

Yuh! İkinci çeyrek bitecek.

On iki aylık bilançoların son gönderilme tarihi 20 Mayıs 2024 olduğu halde 110 civarındaki şirket henüz yıl sonu bilançosunu göndermedi. BİST bu kadar dejenere oldu. Yazık!

Tanju Özcan Diyanet'e hesap sormuş

Bolu belediye başkanı Tanju Özcan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesinin çoğu bakanlıktan fazla olduğunu, cumalarda toplanan bağışların dörtte üçünün Diyanet'e aktarıldığını söylemiş, din görevlilerine ödenen maaşlar haricindeki meblağın kuruşu kuruşuna açıklanmasını istemiş. Bence imam, müezzin, müftü, diyanet başkanı dahil hiçbirine ücret ödenmesin, lojman tahsis rdilmesin, hepsi halkın yardımıyla hayatını idame etsin ki diğer dinlerde bunu görüyoruz hatta İslamiyet'i ihraç eden Arabistan'da bile öyle olduğu yazılıyor. Teolojik mevzular tabu yapılmış, gık çıkaramıyoruz. Camilerin içindeki tuvalet dahi ücretlendirildi. Yuh! İçeri girişi de biletli yapın,kazancınız katlansın. Camiler ve Kur'an Kursları Allah'ın evidir, kullarına açılması gerekir, evsizlerin, fakirlerin oralara eklenecek ranzalarda kalmasını isterim. Tanju başkan Diyanet İşleri Başkanı'nın yedinci makam arabasını alışına da içerlemiş, o işin yanlışlığını savunmuş.