21/12/2019

Google.books kitaplarım


Halkbank tüm zamanlar usd grafiği


Halkbank tüm zamanlar tl grafiği


Açık yasağı ve brüt takas öncesi ve sonrası Halkbank


Açık yasak ve brüt takas sonrası BİST-100 grafiği (16 Ekim 2019'a çubuk koydum)


7 büyük bankada açığa satış ve brüt takas uygulaması


Borsadaki 7 büyük bankada açığa satış ve brüt takas uygulaması 16 Ekim 2019'dan itibaren başlatıldı. Endeks o güne 93 514 puandan başladı, ciddi bir yükseliş trendine girdi, hala da sürüyor. Birçok hisse yüzde elli ile yüzde yüz arasında prim yaptı, ancak bankaların hareketi sınırlı oldu, BİST uçsa da pek gitmedi. Yasak öncesinde bankalar volatilite şampiyonuydu, o düşüş esnasında bankacılık sektörü piyasa geneline göre hayli dayandı, değer kaybı az oldu, sadece Halkbank yerle bir oldu, muhtemelen tüm endeksin en fazla değer kaybeden hissesi oldu. Aradan iki aydan fazla zaman geçti, artık herkes anladı ki açığa satış trende göre volatiliteyi artırıyor, up trend yaşandığına göre el freni vazifesi görüyor. Nitekim 7 banka da endekse ayak uyduramadı. Sözüm ona küçük yatırımcı korunuyor. Bu nasıl koruma? Halkbank hissesinde tüm işlemlerin geriye dönük incelenmesi gerekir. Vaktiyle twitter hesabım açıkken de uyarmıştım, kağıt 10, 9 ve 8 liraların üstündeyken birileri demeç verdi, "mahkeme safahatından hiçbir olumsuzluk çıkmaz," dedi, mini ralliler yaşandı, derken senet 4.90'ı test etti. O günlerde mal alan, beyanatlar üzerine satmaktan vazgeçen borsacının kaybının sorumlusu kim? Tabii 2007'de ilk halka arzdan 5.80 liraya, 2012'de ikincil arzdan 15.10 liraya Halkbank alan yatırımcıyı da hesaba katabiliriz. Cuma günü 5.69 satışta kapandı. Bu iş size tuhaf gelmiyor mu? Açığa işlem yasağının diğer anlamı bu piyasada şaibe var demektir. Endeksin en yüksek hacimli hisselerinde katakulli dönüyor deniliyor. E, geldik mi benim tezime! Borsada gerçek yabancı olmadığını ispatlıyor. Hileli işlemlerin varlığı en üst merciden ilan edilirse oraya yabancı gelir mi? İfade özgürlüğü olmadığı için yazamadığım hususlar var. Borsamız doksanlarda daha modern ve şeffaftı, şimdi acayipleşmiş. Şahsi kanaatimce iki ayı aşkın süredir devam eden açığa satış uygulamasının kaldırılması gerekir. Ayrıca ticarette arızalı, hatalı imal edilen, ... malın iadesi diye bir hadise var. Halkbank kamu bankası, devlet vatandaşı kazıklamaz, aksine korur. Bankada birçok macera yaşandı, yatırımcı mağdur oldu, halbuki hiçbir günahı yoktu. Kişisel kanaatime göre devletin enflasyondan arındırılmış fiyat üzerinden Halkbank hissesini geri alması gerekir, adil çözüm bunu gerektirir.

Cep bataryası


Ben cep telefonumu 30 Ağustos 2015'de aldım, yani 4.5 sene oluyor. Şarj süresi kısaldığı için Asus genel merkezini aradım, cebi yüzde 15-10 seviyesine düşünce şarj etmem, birkaç defa tamamen kapalıyken bu işlemi yapmam önerildi, bataryanın ömrü uzuyormuş. İlk denemem hayli olumlu sonuç verdi, sizi de bilgilendireyim dedim.

20/12/2019

Dow Jones ve Nasdaq


Dow Jones ve Nasdaq rekora doymuyor. Amerika'daki enflasyon oranı çok düşük olduğu için rakamlar gerçeği yansıtıyor. Bizdeki durum tam tersi, enflasyon çok yüksek olduğu için herkes yanılıyor. Elinize kağıdı, kalemi alın, kriz yılı olan 2001 seviyelerinde olduğumuzu anlayın, yalnız değerleri yıllık enflasyondan arındırmalısınız.

Algoritmik işlem diye bir şey yok


Algoritmik işlem diye bir şey yok, hırsızlar böyle yalanlarla vatandaşı uyutuyorlar. Size ne anlatılabilir? Borsaya dair yüzlerce sayfa yazdım, hangisini okudunuz? Horgeneral hiciv romanı, kahkaha tufanı, Ekrem Cesur'un askeri liseye girişinden sonra gülme krizine gireceğinize kalıbımı basarım, orada dahi borsanın püf noktaları var. Ekrem Cesur'un borsa anıları bilimsel izahattan daha makbul ama kime anlatabilirsiniz? Düz yazılardan oluşan Reziliazam, Deliminatör ve Paramatör'de de borsa ve finans alemini dipten doruğa çomakladım. Algoritmik, cart curt, geçin bunları, ayakta uyumayın.

19/12/2019

Mansur Yavaş hakkındaki iddia


Eski CHP milletvekili Sinan Aygün Ankara'nın CHP'li belediye başkanı Mansur Yavaş'ın kendisinden rüşvet istediğini iddia etti ve suç duyurusunda bulundu. İşin iç yüzünü bilmiyoruz, yorum yapmam ahlaksızlık olur, bunun takdirini yargı yapar, biz o zaman konuşuruz. Mansur Yavaş bende olumlu bir izlenim bırakmıştı, ancak karşılıklı çay içmedim, iki kelam etmedim, hakkında ne diyebilirim? Diyebileceğim tek şey var ve ilkokuldan beri söylüyorum, yazıyorum, selamıma nail olan herkes duymuştur:Rüşvet alanın, yolsuzluk yapanın, tüm hırsızların canı cehenneme! Babamın dahi boğazından haram lokma geçtiyse lanet olsun derim, yedi sülalesini kalaylarım, elime fırsat geçerse kuyusunu kazarım. Mansur Yavaş'ı tenzih ediyorum, şimdilik kendisini masum kabul ediyorum, iftiraya kurban gitmiş olabilir, kendi hayat felsefemi vurguladım. Not:Mansur Yavaş yarın akşam 21.00'de Tele 1 televizyon kanalında projelerini açıklayacakmış, herhalde bu konuya da değinir. Temiz olduğunu seziyorum, iftiraya kurban gittiğini hissediyorum. İnşallah haklı çıkarım, çünkü mevcut iktidardan kurtulmak için CHP'li belediyelerin başarısına ihtiyacımız var.

Her zaman yaptığım şey:Hayvanlara yiyecek vermek


Askerken fırsatım olmuyordu, fakat emekli olup da sabit bir mekânda yaşamaya başladığımda kuşlara, sokak hayvanlarına yiyecek vermeye başladım, rutin bir alışkanlığa dönüştü, hiç aksatmıyorum. Çevreden sataşmalar olmasaydı işin boyutunu büyütebilirdim, olsun, karınca kararınca yardım ediyorum. Cin mısır, aşurelik buğday, ekmek, Coni'nin artıkları, tavuğun sosis, salam, döner vs versiyonları, ciğer gibi şeyler ikram ediyorum. Ne yalan söyleyeyim! Sağlık ve mutluluktan önemli ne var? Karnım doysun, kitaplar önüme yığılsın, bir de yazayım ve spor yapayım, başka hiçbir şey istemem, hücrede bile mutlu olurum. E, parayı nereye götüreceğim? Bu gezegen sadece bizim mi? Bence tüm canlıların ortak kullanımına sunulmalı, hayvan, bitki ayırmıyorum, hepsini bizle eşit haklara sahip sayıyorum. Sadede geleyim. Duyarlı olalım...

18/12/2019

Beşiktaşlı kediler


Kara prensesin siyahlı beyazlı beş yavrusu viral enfeksiyon ile telef olmuş, dün bir kadın söyledi, bir arkadaşı muayene etmiş, o tanıyı koymuş. Rahatladım, yavrulara saldıran bir hayvan var sanmıştım, çünkü Tontini bir ara boynundan ve bacağından yara almıştı. Tontini erkek, haliyle hayatta kalması bir mucize, bir ay daha dayanırsa büyük bir kedi olur ama sorunu bitmez, erkekler bulunduğu bölgeye hemcinsinin girmesine izin vermiyorlar, yani Tontini ömrü boyunca arenadaki gladyatör gibi yaşayacak. Onu özel besliyorum, iri kıyım bir canavar yaratabilirsem buraların dayısı olur, uzun yaşar.

17/12/2019

Borsa dejenere olmuş


Şerefim, namusum üzerine yemin ederim, borsa doksanlı yılların sonunda şimdikinden çok daha iyiydi, şeffaftı, derindi, ancak ifade özgürlüğü olmadığından yazamam.

Hayda! BDDK bankalara 2019 karını dağıtmayın demiş


BDDK bankaların 2018 yılı karlarından temettü verilmesini yasaklamıştı, yine aynı şeyi istemiş, bankalara "2019 yılı karını dağıtmayın" demiş. Hüsran yağmuru sürüyor, yatırımcı iki yıl üstüste avucunu yalayacak. Bankacılıkta bir film çevriliyor, açık işlem yasağı sürüyor, borsada ayrı muamele görüyor.

16/12/2019

usd/rub izlemeye değer


Usd/rub grafiklerini inceledim, izlemeye değer buldum. Kısa vadede sert hareketler görülebilir, arbitrajcılara kaymaklı kadayıf yedirebilir.

Futbol demode oldu


Bugün ŞL ve AL kuraları çekildi, hiç ilgilenmedim, çünkü futboldan eskisi kadar zevk almıyorum. İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya liglerinin piri oldum, ancak bilardo, satranç, atletizm, jimnastik, yüzme, boks, kafes dövüşü, snooker gibi branşların yanında sönük kalıyor.